13 Ocak 2008 Pazar

Tiramisu

Severek yediğim tatlardan biri... Birçok tarifi var, ancak şimdi sizinle paylaşacağım tarifi bir arkadaşımdan aldım. Hani garanti tarif deriz ya, işte öyle... Her seferinde aynı lezzeti elde edebiliyorsunuz. Birçok kez yaptım, bazı eklemeler yapıyorum ara sıra. Temel tarif şöyle:

Malzemeler :
1 adet kakaolu pastaban
1/2 kg süt
1 yumurta sarısı
1/2 paket vanilya
3 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı un
1 kutu labne peyniri (200 gr'lık)
Kakao
Bir fiske tuz
1 orta boy kupa nescafe

Yapılışı:
İlk önce keki ıslatmak için kullanılacak nescafe sade olarak hazırlanır (İçerisine istediğiniz bir likör, kahve likörü mesela veya rom ya da bailey's ekleyebilirsiniz. Güzel tatlar yakalayabilirsiniz). Altı fazla kalın olmayan bir çelik tencerede 1 yumurta sarısı, şeker ile biraz çırpılır, tuz eklenir (Bir fiske ama..Tatların daha iyi açığa çıkmasını sağlıyor). Un,vanilya elenerek bu karışıma eklenir tekrar bir tur karıştırılır. Sonra süt eklenir. Orta harlı ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar ara vermeden karıştırılır (Dibini hemen sardığı için ateş mutlaka orta derecede olmalı) ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Diğer tarafta kakaolu pastaban katlarının iç kısımları biraz ılınmış nescafe ile ıslatılır. Ben genelde Uno'nun kakaolu pastabanını kullanıyorum, başka markaların da var. İstediğinizi kullanabilirsiniz. Bir ipucu : Pastabanın üst parçasını alt kısmı olarak kullanın. Alt parça daha düz olduğu için üst kısım olarak kullanın, kremayı sıvarken daha rahat edersiniz. Ayrıca alt olacak kısmı tiramisuyu servis edeceğiniz tabağa alın sonra nescafe ile ıslatın böylece yumuşayacak olan taban parçalanmamış olur.
Hazırladığımız muhallebiyi soğuması için bekletmiştik. Ilınmış olan muhallebiye 1 kutu labne peynir eklenir ve mikser yardımı ile çırpmaya başlanır (Biraz yoğun ve pütürsüz olması için önce orta hızda karıştırmaya başlıyorum, sonra hızlı ayara alıp bir süre çırpıyorum. Akışkan ve pütürsüz bir kıvam aldığında çırpmayı bırakıyorum). Daha kolay sürülebilmesi için yaklaşık 5 dakika kadar buzdolabında bekletiyorum. İlk önce ıslatılmış olan keklerin alt tabanına hazırlanan muhallebi-kremanın 1/3 kadarı ortaya dökülüp kenarlara doğru yayılır, taşabilir sorun değil. Sonra diğer parça üzerine yerleştirilir. Bazen bu hazır kekler eğri kesilmiş olabiliyor, ince kenar kalın kenar yerleşimine dikkat etmek lazım ki pastamız bir taraftan basıkmış gibi gözükmesin. Kalan krema aynı şekilde üst keke yayılır, kenarlar düzeltilir. Üzerine bir elek yardımı ile kakao serpilir.

Servis Önerisi:
Tiramisunun üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz, tabii ki orjinali kakao serpiştirilmiş hali... Eğer kekleri ıslatırken nescafenin içerisine kahve likörü koyduysanız, kakao ile bir miktar türk kahvesini karıştırıp üzerine serperseniz inanılmaz bir lezzet elde ediyorsunuz. Kahveseverlere duyurulur :)
Eğer elinizde pasta üzeri süsleme şablonu varsa kakaoyu bunun üzerinden de serpebilirsiniz. Zarif ve daha özenli bir görüntü oluyor. Bilginize:)
Filtre kahve ile servis yapabilirsiniz, birbirlerine gerçekten yakışıyorlar.
Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: