13 Ocak 2008 Pazar

Annemin Patlıcan Salatası

Mutlaka bütün anneler çok güzel yemekler yapıyordur, benim annem içinse yemek yapmak, hem meditasyon hem de insanları mutlu etme kaynağı. Gerçekten inanılmaz lezzetli yemekler, börekler, salatalar, zeytinyağlılar, tatlılar, kekler, pastalar, turşular, şuruplar, pizzalar vb. vb hazırlar. Özetle aklınıza hangi kategori gelirse gelsin, müthiş lezzetler yaratır. Sunumu da mükemmeldir. Sofralarımız önce göze hitap eder ve sonra mideleri fetheder. Birşeyler öğrenmeye çalıştım kendisinden, kendi sofralarımı kurduğumda geleneği devam ettirmeye çalışıyorum. Aaaa, unutmadan : Babam da müthiş sofralar hazırlar, ayrıca çok güzel bulaşık yıkar :)) Biz küçükken (bir erkek kardeşim var), annemin bel rahatsızlığından dolayı hastanede yattığı zamanlarda, babam bize annem gibi baktı. Yemekleri hazırladı, sofraları kurdu, bulaşıkları yıkadı. Okursa kesin kızacaktır beni rezil ettin diye ama doğruları yazmak lazım :) Fotografları eklemeye başladığımda sofradakileri hepiniz göreceksiniz. Böyle müthiş damak ve göz zevki olan bir aileniz varsa, formda biri olmanız imkansız :)
İşte bahsettiğim o müthiş lezzetlerden bir tanesi: Patlıcan Salatası...

Malzemeler :
2-3 adet patlıcan
1-2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı yoğurt (Salatanın daha beyaz kalması için)
1 kibrit kutusu beyaz peynir
Birkaç damla limon suyu
1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı (isteğinize göre artırabilirsiniz)
Tuz / Vegeta

Yapılışı:
Önce patlıcanlar közlenir, kabukları temizlenir ve kararmasınlar diye bir kapta birkaç damla limon suyu ve su karışımı yapılıp içinde bekletilir (Eğer kısıtlı vaktiniz varsa marketlerde satılan hazır közlenmiş patlıcan da kullanabilirsiniz. Ancak hazır olanları önce yıkayıp tel süzgeçte bekletmenizi öneririm. Suyu gitmeli, yoksa salata cıvık olabilir). Sonra rondo'da yoksa blender'da sırası ile peynir ve sarımsak ezilir. Yoğurt, tuz /vegeta eklenir. Limonlu suda bekletilen közlenmiş patlıcanların suları iyice sıkılır ve bıçak yardımı ile irice doğranarak diğer karışıma eklenir. Tüm malzemeler birbiri ile özleşmeye başladığında zeytinyağı yavaş yavaş karışıma katılır. Hazırlanan salata 15-20 dakika buzdolabinda bekletildikten sonra servis edilecek tabağa alınır.

Servis Önerisi :
Salatayı istediğiniz formda bir tabağa aktardıktan sonra üzerini bıçak yardımı ile düzleyin. Sonra bir yemek çatalı ile üzerine istediğiniz bir şekil yapabilirsiniz. Tabağın ortasına veya istediğiniz bir yerine domates kabuğundan yaptığınız bir ya da iki gül ekleyebilirsiniz, maydanoz yaprakları ve sapları ile de gülün sap ve yapraklarını yapabilirsiniz.
Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: