13 Ocak 2008 Pazar

Rakı mezesi

Yapımı çok basit bir meze tarifi vereceğim size. Herşey göz kararı...Basit ancak görsel olarak çok hoş bir meze, salata gibi de düşünülebilir. Ama rakı sofrasında daha güzel duruyor :) Fazla miktarda hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz. Acil bir çilingir sofrası kurulması gerektiğinde buzluktan çıkartıp diğer hazırlıklarınızı tamamlayana kadar çözülmüş olur. Acil çilingir sofrası olur mu demeyin. Oluyor :)

Malzemeler:
2-3 adet dolmalık biber (misafir sayısına göre sayıyı artırabilirsiniz)
Beyaz peynir
Tulum peyniri (şart değil, ancak lezzet katıyor)
Pul biber
Kekik
Tuz/Vegeta
Zeytinyağı
Maydanoz, dereotu (dilerseniz)

Yapılışı:
Dolmalık biberleri kırmadan sapları çıkarılır, tohumları temizlenir ve yıkanır (Ben genelde kesiyorum, çünkü zaten sonradan dilimleyeceğiz). Suyun akması için ağızları aşağıya gelecek şekilde süzgece konur. Diğer bir tarafta peynirler bir çatal yardımı ile ezilir. Pulbiber, kekik, tuz/vegeta, incecik doğranmış maydanoz ve dereotu eklenir (Tulum peyniri koyarsanız tuzu fazla kullanmayın). Bütünleşmesi için biraz zeytinyağı eklenir. Karışım, yıkanmış ve suları süzülmüş biberlerin içerisine bir kaşık yardımı ile bastırılarak doldurulur. Yaklaşık 10 dakika buzlukta bekletilir. (Donmaması, ancak dağılmadan kesilebilmesi için biraz sertleşmesi gerekiyor). Zaman dolunca dolmalık biberler buzluktan çıkartılır ve istenilen kalınlıkta yuvarlak olarak dilimlenir.

Servis önerisi:
Dolmalık biberin şeklinden dolayı dilimlerin kenarları çok güzel oluyor. Servis edeceğiniz tabağa önce maydanoz yaprakları serin, sonra dilimleri birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde maydanozların üzerine yerleştirin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Tabağın bir kenarına kızarmış ekmek dilimleri de koyabilirsiniz.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: