24 Ocak 2008 Perşembe

Mercimek Köftesi



Bir zamanlar Antep'li bir ailenin geliniydim. Antep yemeklerinin ününü, lezzetini anlatmak için sayfalar dolusu yazmak gerekir. Yemeklerin tadı; hazırlanma aşamasındaki özen, malzemeler ve zorluk ile orantılı... Ne kadar uğraştırırsa o kadar leziz oluyorlar, tecrübe ile sabit:) Gerekli malzemeler büyük bir özen ile seçiliyor. Aslında hepimiz böyle yapıyoruz, ancak Antep yemekleri için seçimler biraz farklı. Siyah et (çiğ köftelik yağsız et) şuradan, simit (ince bulgur) buradan, meşhur Antep peyniri senenin Nisan ayı mahsülü vb. vb...
Sevgi Anne, eski eşimin annesi, yemekleri yaparken dikkatle izlerdim. Eklemelerin sırası var, yolu yordamı var.
Özetle: Farklı... Lezzetli... Acı... Kırmızı...
Bir çoğumuzun severek yediği mercimek köftesinin Sevgi Anne tarifini vereceğim sizlere. Canım çekti vallahi, hafta sonu yapmak farz oldu artık.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek veya sarı mercimek
1+1/2 su bardağı ince bulgur (simit)
Biber Salçası
Domates Salçası
1 baş kuru soğan
Toz kırmızı biber
Pulbiber
Sıvı yağ veya zeytinyağı
1 bağ taze soğan
1 demet maydanoz
Tuz/Vegeta

Yapılışı:
Mercimek ayıklanır, tencereye konur ve üzerine 1 parmak çıkacak kadar su eklenerek orta harlı ateşte haşlanır. Mercimekler şişip pişince ocak kapatılır, tuz/vegeta eklenir ve tahta kaşık yardımı ile iyice "özenir" (ezilir). Kıvamı bozadan biraz daha kalın olmalı ve bulguru ıslatacak kadar sulu kalmalı. Bulgur eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak bulgurun suyu içmesi için bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta soğan doğranır, yağda pembeleşinceye kadar kavurulur. Salçalar, toz kırmızı biber eklenir ve karıştırılır. Taze soğanlar ve maydanozlar incecik kıyılır. Ilınmış bulgurlu mercimek yoğurulur, hazırlanan salçalı soğanlar eklenir, pulbiber konur ve yoğrulmaya devam edilir. İstenirse tuz ilavesi yapılır. Malzemeler bütünleşince kıyılmış yeşillikler eklenir. Şekil vererek servis edilecek tabağa dizilir. Fazla olacağını düşünüyorsanız top halinde birleştirip (baba topağı), üzerini strech-film ile örterek 1-2 saat bekletebilirsiniz.
Bir ipucu : Yeşillikler eklendikten sonra çok fazla yoğurmamanızı öneriyorum. Taze soğan ve maydanozlar diriliklerini fazla kaybetmemeli...

Servis Önerisi:
Mercimek köftesini yeşil salata/atom salata yaprakları ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz. Limon genelde çiğköfte eşliğinde verilir ancak mercimek köftesini limon sıkarak yemek isteyen de olabilir. Yanında bol köpüklü ayran ve açık ekmek (lavaş diyebiliriz) ile de servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: