13 Ocak 2008 Pazar

Ciza Kavurması

İlginç bir yemek ismi, değil mi? En sevdiğim yemeklerin başında gelir. Aslında meze olarak da tüketilebilir diye düşünüyorum. Nasıl tercih ederseniz...
Annemin ailesi Yugoslayva'da Kosova'da yaşayan Türkler'den. Anneannem 21 yaşında İstanbul'a gelin gelmiş, ancak memleketi ile bağları kopmamış. Dedem de Kosova'dan...Zaten hala Prizren'de yaşayan akrabalarımız var. Tabii ki yöreye has yemekleri var. Anneannem,annem ve teyzelerim yaparken merakla izlediğim, fırından çıkar çıkmaz ya da ocakta pişer pişmez yana yana yemeğe çalıştığım böreklerin, çöreklerin, yemeklerin tarifleri tabii ki göz kararı. Yılların tecrübeli gözleri... Daha acemi bir blogcu olarak elimden geldiğince malzeme miktarlarını vermeye çalışacağım. Henüz resim ekleyemiyorum, en kısa zamanda eklemeye çalışacağım. Malzemeleri istediğiniz gibi azaltıp çoğaltabilirsiniz ne de olsa hepimizin ayrı damak tadı var.
Ciza, bildiğimiz lor peynirin Kosova'daki adı. Tabii ki peynirin yapım aşamasında kullanılan süt ve diğer malzemelerden dolayı biraz tat farkı olabiliyor. Ülkemizde marketlerde veya mandıralarda satılan lor peynirleri ile yapılabiliyor. Denemedim ama belki çökelek ile de hazırlanabilir. Bir uyarı: Pişer pişmez yenmeli, bekletilirse tadı ağırlaşıyor. Oldukça kalorili bir yemek, bu nedenle genelde kışın yeniyor. Sonra söylemedi demeyin :)

Malzemeler:
1/2 su bardağı un
1/2 paket margarin (bu ölçünün yarısını sıvı yağ olarak kullanabilirsiniz)
1 su bardağı ciza (lor peyniri)
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 kahve fincanı süt
tuz veya Vegeta (damak tadınıza göre)

Yapılışı :
Önce yağ ve unu kavurmalısınız, un kokusu çıkana kadar. Orta harlı ateşte karıştırmaya devam ettiğimiz yağ-un bulamaç gibi olunca içine peyniri ekliyoruz. Peynir erimeye başlayınca ezilmiş sarımsaklar ve tuzu/Vegeta'yı katıyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra sütü yavaş yavaş ekliyoruz. Kıvamı eliniz anlıyor zaten, hünkarbeğendi kıvamına gelince ocağı kapatıyoruz.

Servis Önerisi:
Bu yemek ızgara köfte ve közlenmiş yeşil biber ile yeniyor. Birbirlerine çok yakışıyorlar. Tükürük köftesi olarak bilinen küçük köfteler yapabilirsiniz veya tercih ettiğiniz bir köfte çeşidi de olabilir. Tabağa önce ciza kavurmasını koyuyoruz, üzerine ızgara köfte ve közlenmiş biberleri koyuyoruz. Afiyetle yiyoruz :)

Not:
Vegeta, Kosova'da kullanılan bir çeşni tozu. Ülkemizdeki Tuzot tarzı bir çeşni, ancak o kadar tuzlu değil. İçinde kurutulmuş sebzeler, sarımsak ve tuz var. Benim sihirli malzemem :) Bazen Migros'ta bulabiliyorum. Bilginiz olsun.

Hiç yorum yok: