24 Mart 2010 Çarşamba

Kahvedaş

Geçmiş zamanı yakalayabilmek için aklıma gelenleri yazdım, kimbilir daha neler yaşadım mutlaka güzellikler oldu. Şimdi kaldığımız yerden devam etme zamanı hayatı yakalamak lazım. Yeni tatları...



Çikolatanın insanlar üzerinde bıraktığı etkiler saymakla bitmez, biliyorsunuz.
Mutluluk hormonu olan seratonin salgılanmasını da sağlıyor.
Özellikle bitter çikolata içerdiği çok az yağ oranı ile, dengeli tüketildiğinde, müthiş bir antioksidan.
Ayrıca, daha önce yazdığım gibi eğer dengeli tüketilirse kilo da aldırmıyor, daha ne olsun bir taşla kaç kuş vuruyoruz :)

Çikolata deyince benim için akan sular duruyor. Evde olmadığı zaman dengem bozuluyor, çok ciddiyim. Durum böyle olunca çikolatalı mamüller üretmeye başlıyor insan.
Daha önce Chef’s İstanbul’da çikolata yapım kursuna katılmıştım. Mustafa Bey’den öğrendiğimiz temel bilgiler ışığında yeni bir şey üretmeye çalışıyorum. Denemeler yapıyorum, zaman zaman bunları sizler ile paylaşacağım.

En sevdiklerimden birinin tarifini aktarıyorum. Kuruyemişler ve kuru meyvelerin çikolata ile birlikte karışması sonucu oluşuyor.
Adını “ Kahvedaş “ koydum.
Ölçüler yine göz kararı, kullandığım tepsiye göre belirliyorum.

Malzemeler
İstenilen kuruyemiş (Bana göre badem +ceviz + fındık bileşkesi süper oluyor)
İstenilen kuru meyveler ( Ben genelde ananas, kivi, papaya, mango, gün kurusu kayısı, elma kurusu, yaban mersini kurusu kullanıyorum)
Bitter kuvertür veya marketlerde satılan bitter çikolata
Krema
Birkaç damla portakal aroması (isteğe bağlı)

Not : Çikolata-krema ölçüsü bire bir olmayacak, 2-1 olursa daha iyi. Yani kullanacağınız çikolata miktarının yarısı kadar krema yeterli olacaktır.


Yapılışı
Kullanacağımız tepsiye yağlı kağıt koyuyoruz, kenarlardan da taşmalı, üzerini kapatacağız çünkü. Kuruyemişleri kısa süre ısıtıyoruz, yağları açığa çıksın diye. Soğumaya bırakıyoruz. Kullanacağımız kuru meyveleri tavla zarı iriliğinde doğruyoruz.

Derin bir tencereye kremayı koyup, ısıtıyoruz (kaynamayacak yalnız, ısınacak) ve bitter kuvertür çikolata parçalarını veya marketten alınan bitter çikolatayı kremaya ekliyoruz ve karıştırarak eritiyoruz. Bu aşamada isteğe bağlı olarak iki üç damla portakal aroması katabilirsiniz.(Dikkat edilmesi gereken nokta çikolatayı yakmamak. Benmari usulü de yapılabilir. Eğer bu şekilde yaparsanız kremayı ısıtın yine, ayrıca çikolatayı benmari usulü eritin ve sonra krema ile karıştırıp bir süre daha birlikte ısıtın).

Ocağı kapatıyoruz. Daha sonra kuruyemişleri ve doğranmış kuru meyveleri çikolata-krema bileşkesine katarak harmanlıyoruz. Karışımı yağlı kağıt ile döşediğimiz tepsiye yayıyoruz. Üzerine bastırarak düzlüyoruz.
Kenarlardaki yağlı kağıt parçalarını üzerine kapatıyoruz, kurumasın diye.
Bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün keskin bir bıçak ile istenilen büyüklükte kesiyoruz.


Servis önerisi:



Ben genelde çikolatalı bar şeklinde kesiyorum. Eğer bir yere götüreceksem, resimde de gördüğünüz gibi, alüminyum folyo ile paketcikler yapıyorum ve süslüyorum. Renkli parşömen kağıt döşediğim kutulara koyup hediye ediyorum. Hoş oluyor. Mutlaka denemenizi öneririm.

Afiyet olsun!

2 yorum:

ALİ EKBER ÇELİK dedi ki...

güzel yazmışsınız kaleminize sağlık

H. İpek Talayman dedi ki...

Çok teşekkürler Ali Bey. iyi akşamlar diliyorum