3 Şubat 2008 Pazar

Zeytinyağlı Yer Elması

Yer elması çok faydalı bir kış sebzesidir. Besin değeri olarak patatese yakındır ancak nişasta içermediği için kalorisi çok düşüktür. Yer elması yumruları bol miktarda inülin (çözünebilir lif) içerir ve inülin direkt kalın bağırsağa geçtiği için glisemiyi ve kan şekerini yükseltmez. Bu nedenle şeker hastaları rahatlıkla yer elması tüketebilir.
Anne sütünü artırır, safra kesesine faydalıdır, idrar söktürücüdür (Gaz üreten bir bağırsak yapınız varsa, pişirirken tencereye top karabiber eklemenizi öneriyorum, sebzenin yaratabileceği sorunu en aza indiriyor. Aynı uygulamayı baklagiller için de yapabilirsiniz). Bu sebze aynı zamanda bir vitamin deposu... A ve C vitamini, ayrıca bol miktarda fosfor, demir ve kalsiyum içeriyor. Romatizma, gut hastalığı ve sindirim rahatsızlıkları yaşanlara yer elması yemesi öneriliyor.
(Kaynaklar: www.piyaleform.com; www.bitkisel-tedavi.com; www.uslanmam.com/ziraat-tarim/115255-yer-elmasi.html)

Ülkemizde ağırlıklı olarak zeytinyağlı yemek şeklinde tüketilir, bazen de kış türlüsüne eklenir. Tadı şekerlidir, enginarı andırdığını söyleyebiliriz.
Ben zeytinyağlı olarak hazırlıyorum. Satın alırken küçük yumruları alırsanız daha iyi, soyarken biraz zorlanıyor insan ancak küçük yumrulardan yapılan yemek daha leziz oluyor.

Malzemeler:
500 gr yer elması
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet havuç
1 adet küçük patates
1 kahve fincanı pirinç
Birkaç damla limon suyu
Birkaç adet top karabiber
Zeytinyağı
Tuz/Vegeta
Dereotu

Özel Not:
Yer elması yumruları bekletilirse kararıyor, aynı kereviz gibi. Bu nedenle yumruları soymadan önce diğer hazırlıkları bitirmenizi öneririm. Ayrıca cam bir kaba biraz limonlu su hazırlarsanız iyi olur, doğradığınız yer elmalarını bu suya atarak kararmalarını önlemiş olursunuz. Zeytinyağlı yemeklere şeker ekleriz pişirirken ancak yer elması şekerli bir sebze olduğu için eklemiyoruz.

Yapılışı:
Soğan yemeklik, havuç istenilen şekilde doğranır (Küçük olursa daha iyi, daha çabuk pişiyor). Dereoyu kıyılır. Tencereye zeytinyağı konur, ısınması beklenir ve soğanlar eklenir. Pembeleşince doğranmış havuç eklenir ve pişirilmeye devam edilir. Havuçlar da yumuşayınca yer elmaları, küp doğranmış patates, pirinç, tuz/vegeta, birkaç damla limon suyu ve top karabiber eklenir. Üzerine çıkacak kadar su konur. Tencere kapağı kapalı olarak ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. İndirmeye 5 dakika kala kıyılmış dereotu eklenir. Pişen tencerede soğutulur.

Servis Önerisi:
Eklenen top karabiberleri, servis öncesi küçük bir kaşık yardımı ile toplayabilirsiniz, karabiber ekleme sebebini yazmıştım :) Yer elmasını servis edeceğiz tabağa aldıktan sonra üzerinde biraz zeytinyağı gezdirin ve dereotu ile süsleyin.

Afiyet olsun!

2 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

İpek merhaba,

Beni takip ediyor olman çok mutlu etti beni... Senin de bloğun hayırlı uğurlu olsun... Çok keyifli gidiyor olmalı...

Sevgiler
Müge

H. İpek Talayman dedi ki...

Merhaba Müge,
Çok teşekkür ediyorum, gerçekten de keyifli gidiyor. Zaman içinde ustalaşırım inşallah.

Sevgiler
İpek