1 Şubat 2008 Cuma

Zeytin ve Zeytinyağı

Zaman zaman tarifler haricinde bazı bilgileri de sizler ile paylaşmak istiyorum. Aktarımlar, paylaşımlar herkesi geliştirir diye düşünüyorum. Birşeyler hakkında bilgi edinmek çok önemli, insan tazelendiğini hissediyor :) Diğer bir tazelik kaynağı da zeytinyağı. Kalorili evet, ancak dengeli tüketildiğinde sağlık için çok faydalı. Özellikle Akdeniz Mutfağı'nın vazgeçilmezi... Ailemde de zeytinyağının yeri ayrıdır. Ayvalık çok sık gittiğimiz, çocukluğumun ve gençliğimin güzel günlerini yaşadığım bir yerdir. Oradaki vakıf üretimi zeytinyağını tavsiye edebilirim. Tabii ki birçok markanın özel ve güzel üretimi var. Damak zevkinize göre seçimi sizler yapacaksınız. Vikipedi'de yer alan zeytin ağacı ve zeytinyağı hakkında okuduğum bilgiyi aktarıyorum size :

Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir. Kuzey Afrika’daki Sahra bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise M.Ö. 12.000'e ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. İlk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığıysa bilinmemektedir.

Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne, M.Ö. 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir.

Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır; hem de yaklaşık 3000 yıl boyunca. Güçlü ticaret filolarına sahip olan Giritliler'in gerçekleştirdiği zeytinyağı ticaretinin günümüzdeki en canlı tanıkları, Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan 2 metrelik zeytinyağı küpleridir. “Pithoi” denilen bu dev küplerle beraber bulunan tabletlerde ise o günkü zeytinyağı ticaretinin nerelere yapıldığını ve zeytinyağının nerelerde üretildiğine dair bilgiler yer almaktadır.

Aslında zeytinyağı kültüründe Anadolu, coğrafya olarak hep vardır; ama ön planda görünen Ege’nin karşı yakasıdır. Bunun sebebi, Homeros’un Batı Medeniyeti’ndeki tartışmasız ağırlığından ötürü zeytinyağı kültürünün merkezine sürekli olarak Antik Yunan'ın yerleştirilmesidir. Helen Medeniyeti’nin sadece Ege’nin karşı kıyısını değil Anadolu coğrafyasını da kapsadığı unutulur. Milet’in, Efes’in, Foça’nın, Klazomenai’nin (Urla), Erythrai’nin, Assos’un Anadolu’da olduğu ihmal edilir.


İlk bölümünü paylaştım sizler ile, uzun bir yazı. Devamını merak edenler için " tr.wikipedia.org/wiki/Zeytinyağı "

Zeytinyağı mutfağınızdan eksik olmasın :)

Hiç yorum yok: