Sevdiğim bir büyüğümden öğrendiğim bir tariftir. Kalabalık bir ailenin babaannesi... Eskiden tavuğun istenilen parçası alınamazdı, bütün satılırdı hep. Sofrada but seven üçüncü kişi olursa iki but üçe bölünürdü ya da alınırken iki tavuk alınırdı. Şimdi istediğimiz kısmı alabiliyoruz, kolaylık oldu bence. Bu yemeği tavuğun istediğiniz kısmı ile yapabilirsiniz, ancak göğüs eti ile daha iyi oluyor. Piştiğinde biraz kuru olur o kısım, bilirsiniz. Eklenenler ile daha leziz hale geliyor. Barbekü tavuğa benzetti bir keresinde bir arkadaşım (Salçasını kendi damak zevkime göre fazla koymuştum o sefer, sanırım bu yüzden). Baharat miktarını isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Hemen bir ipucu : Bu yemeği karnıyarık tenceresinde hazırlıyorum, daha iyi pişiyor.
Malzemeler:
1 takım göğüs eti
2 çorba kaşığı yoğurt
2-3 diş sarımsak
1/2 çorba kaşığı Biber salçası
1/2 çorba kaşığı Domates salçası
Limon suyu
Toz şeker
Zeytinyağı
Kimyon
Karabiber
Pulbiber
Tuz/Vegeta
Yapılışı:
Tavuk göğüs eti iyice yıkanır, zarları ve varsa kalan kıkırdaklar temizlenir. Kağıt havlu ile fazla suyu alınır. Oldukça iri parçalar halinde doğranır ve bir tabağa aktarılır. Yemeğin pişeceği tencerenin içerisine yoğurt, ezilmiş sarımsaklar, bir miktar zeytinyağı, salçalar, tuz/vegeta, biraz toz şeker, birkaç damla limon suyu ve baharatlar konur, karıştırılarak kalın bir sos elde edilir. Bu sosa doğranmış tavuk etleri katılır ve birlikte karıştırılır (Bu aşamayı elle yapmanızı tavsiye ederim, sos etlere daha iyi bulanıyor böylece). Tencere yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Süre dolduğunda tencere ocağa konur biraz oda sıcaklığında bekletilir ve son bir kez içindekiler karıştırılır. Sonra orta harlı ateşte, tavuk etleri suyunu bırakıp çekene kadar pişmeye bırakılır. Bundan sonraki aşama isteğe bağlı... Etlerin yanmamasına dikkat ederek biraz kuvvetli ateşte 5-6 dakika tutuyorum bazen, mangalda hazırlanmış gibi oluyor.
Servis Önerisi:
Klasik sunum beyaz pirinç pilavı ile... Ancak bu yemeği istediğiniz tür bir pilav ile sunabilirsiniz. Patates püresi, ıspanak püresi vb gibi püreler eşliğinde de servis edebilirsiniz. Hatta yine bir seferinde ertesi gün kalan parçaları ince şeritler halinde doğrayıp kendimce bir sezar salata denemesi yapmıştım. Acılı sezar :)
Bir uyarı: Tavuk eti ile çalıştıktan sonra eller su ile çalkalanmak yerine mutlaka sabun ile yıkanmalıdır, çünkü bu et diğer etlere oranla daha hızlı bakteri edinmeye eğilimlidir.
Afiyet olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder